4 Ιανουάριος 2016, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2016, 14:11

Παρουσιάζεται ο 55ος τόμος του περιοδικού «Αρχείον Πόντου»

  • Παρουσιάζεται ο 55ος τόμος του περιοδικού «Αρχείον Πόντου»
    Το εξώφυλλο του 54ου τόμου του «Αρχείου Πόντου» και το διακριτικό σήμα με τον μονοκέφαλο αετό από νόμισμα της Σινώπης

Στον πρώτο τόμο του Αρχείου Πόντου, που εκδόθηκε το 1928, το εισηγητικό άρθρο είχε γράψει ένας εκ των ιδρυτών της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος. «Το περιοδικόν τούτο σύγγραμμα θα περιέχη ιστορικάς, αρχαιολογικάς, τοπογραφικάς και άλλας συναφείς μελέτας δυναμένας να διαφωτίσουν  τον μακραίωνα βίον του ποντιακού Ελληνισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από τον πρώτο εκείνο τόμο του περιοδικού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με διακριτικό σήμα τον μονοκέφαλο αετό από νόμισμα της Σινώπης, έχουν περάσει σχεδόν 88 χρόνια.

Το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών Αρχείον Πόντου συνεχίζει να εμπλουτίζεται έχοντας φτάσει αισίως τον 55ο τόμο του. Αυτός ο τόμος θα παρουσιαστεί το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 σε ειδική εκδήλωση στην Αργυρούπολη, την οποία διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Η Χοροέκφραση» και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Στον 55ο τόμο του περιοδικού περιλαμβάνεται και μια λαογραφική και εννοιολογική ανάλυση πάνω στην Καμπάνα του Πόντου, την οποία έκανε Ιωακείμ Καρεπίδης.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου, που ξεκινά στις 19:00, θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Λάζος Τερζάς καθώς και ο λαογράφος-συγγραφέας Ιωακείμ Καρεπίδης.

Ακόμα, θα παρουσιαστούν κάλαντα και χοροί του Πόντου από χορευτικές ομάδες του συλλόγου.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ09
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
19:00
Παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση στην Αργυρούπολη.