3 Ιανουάριος 2016, 16:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2016, 15:57

Για το ασφαλιστικό ενημερώνει τη Δευτέρα ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς ο Κατρούγκαλος

  • Για το ασφαλιστικό ενημερώνει τη Δευτέρα ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς ο Κατρούγκαλος
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (η εκπροσώπους τους) ενημερώνει αύριο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή στις 11:00, ενώ η επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18:00.

Στόχος του είναι να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.

 Ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή καθώς ορισμένοι από τους δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και γι’ αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση –λέει ο υπουργός– έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

»Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Ο Γ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει ότι η μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι διακηρυγμένη (από τον πρωθυπουργό) θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης.

Προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για τη διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά. Ακόμη, σημειώνει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, υποστηρίζει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για τις ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».