3 Ιανουάριος 2016, 09:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2016, 20:36

Τι θα δηλώσουμε στο περιουσιολόγιο—Με ΑΦΜ και τα νεογέννητα!

  • Ανοίγει τη Δευτέρα 1η Ιουλίου η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας
    (Φωτ. αρχείου: ert.gr)

Στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαίου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου «πόθεν έσχες» για όλους μέσω του περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτό στην ειδική σελίδα που θα αναρτηθεί στο TAXISnet θα καταγράφονται μεταξύ άλλων:

  • Πλήρης ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων.
  • Η  αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών.
  • Τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση πιθανόν από το 2017 θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα.

Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.

Τον Μάιο, οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το TAXISnet θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο.

Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει να τα διορθώνουν ηλεκτρονικά, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εφορίες με τα απαραίτητα παραστατικά. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το ΥΠΟΙΚ πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.

Τέλος τα παιδιά που θα γεννηθούν από τις 1-1-2016 με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.