2 Ιανουάριος 2016, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2016, 17:21

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

  • ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (3/1/2016) και από τα βορειοδυτικά με κυριά χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη βορειά Ελλάδα και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά, για την Κυριακή (3/1/2016), πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) σε ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές της βορείας Ελλάδας που από το απόγευμα σταδιακά θα περιοριστούν στα ημιορεινα της Μακεδονίας (πάνω από 500 με 700 μέτρα).
β) στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Θεσσαλίας και πιθανώς στην αρχή της ημέρας και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου (πάνω από 700 μέτρα).

Επίσης, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο που γρηγορά θα επεκταθούν στη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στις Κυκλάδες, την Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη στα 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά στα 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα (4/1) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί πιθανώς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και γρηγορα θα σταματήσουν. Από τις βραδινές ώρες όμως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν εκ νέου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.