2 Ιανουάριος 2016, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2016, 13:31

Τουρκική προεδρία: Τα σχόλια του Ερντογάν για τη Γερμανία του Χίτλερ παρερμηνεύθηκαν

  • Τι είπε ο Ερντογάν σε ομογενή φοιτήτρια στην Πόλη

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το σύστημα διακυβέρνησης στη Γερμανία του Χίτλερ παρερμηνεύθηκαν και πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε ποτέ ότι η Γερμανία του Χίτλερ αποτελεί ένα παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος.

«Η μεταφορά "η Γερμανία του Χίτλερ" που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν, διαστρεβλώθηκε από μερικές ειδησεογραφικές πηγές και χρησιμοποιήθηκε με την αντίθετη έννοια», αναφέρει η προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η προεδρία προσθέτει ότι τα σχόλια του Ερντογάν είχαν στόχο να δείξουν ότι μια προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να υπάρξει σ' ένα κράτος με ενιαία δομή και δεν εξαρτάται από ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης και ότι ούτε ένα προεδρικό ούτε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελούν εγγύηση εναντίον της κατάχρησης εξουσίας.

«Αν γίνει κατάχρηση του συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε κακή διοίκηση με αποτέλεσμα καταστροφές όπως στη Γερμανία του Χίτλερ... Το σημαντικό είναι να επιδιώκεται δίκαιη διαχείριση που να υπηρετεί το έθνος», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν βλέπει θετικά τη Γερμανία του Χίτλερ.