31 Δεκέμβριος 2015, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκέμβριος 2015, 12:56

Το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

  • Κατρούγκαλος: Επιστροφή της τρόικας Τετάρτη ή Πέμπτη
    (Φωτ. αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επιμένει το υπουργείο Εργασίας για αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που μόνο για την κύρια ασφάλιση φτάνουν τη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Έτσι, ουσιαστικά υποκρύπτει μείωση στους μισθούς των εν ενεργεία ασφαλισμένων, είτε έμμεσα, μέσω μετακύλισης του μη μισθολογικού κόστους από τους εργοδότες λόγω αύξησης της ασφαλιστικής τους εισφοράς κατά μία ποσοστιαία μονάδα, είτε άμεσα, μέσω αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς τον ίδιων των εργαζομένων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Όλα αυτά εμπεριέχονται στο κείμενο, με τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό, που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Το κείμενο παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είναι το ίδιο που θα κατατεθεί στους θεσμούς, την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου.

Από την αύξηση των εισφορών, το υπουργείο Εργασίας προσδοκά έσοδα άνω των 400.000.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που αν γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε διατήρηση των κύριων συντάξεων στα ίδια επίπεδα. Οι θεσμοί όμως έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους επί του συγκεκριμένου θέματος.

Για το λόγο αυτό επανακάμπτει η πρόταση για επιβολή φόρου ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, που επίσης όμως προβληματίζει η αποτελεσματικότητά του. Ο λόγος είναι ότι η επιβολή των capital controls, έχει επηρεάσει ακριβώς το σκέλος των συναλλαγών, οι οποίες από το όριο των 420 ευρώ και άνω, έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση συναινεί στην περικοπή τους για να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Μόνο που η περικοπή αυτή θα γίνει από τα 170 ευρώ και άνω, γεγονός που περίπου το 47% των επικουρικών συντάξεων. Ανοιχτό επίσης παραμένει το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα η ασφαλιστική εισφορά και για το σκέλος της επικουρικής ασφάλισης.

Όσον αφορά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η αντίστοιχη ενοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους, στα επίπεδα του ΙΚΑ. Με αυτό το δεδομένο, οι εισφορές θα ανέρχονται στο 20%, κάτι που αν συμβεί επηρεάζει αρνητικά κυρίως τους ασφαλισμένους αγρότες του ΟΓΑ.

Η χρονική διακύμανση κατά την οποία θα επέλθει η αύξηση των εισφορών είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι θεσμοί έχουν εκφράσει την απαίτηση η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2018.