3 Ιανουάριος 2016, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2015, 15:06

Τι ζητούν οι Τούρκοι από την Παναγία της Εφέσου

  • Τι ζητούν οι Τούρκοι από την Παναγία της Εφέσου

Γνωστοί για το σεβασμό τους στην Παναγία, οι μουσουλμάνοι όχι μόνον την τιμούν αλλά και Της ζητούν συχνά χάρες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο χώρο όπου (σύμφωνα με το θρύλο) έζησε τα τελευταία της χρόνια η Παρθένος, στο Σελτζούκ έξω από τη Σμύρνη.

Αμέτρητα μικρά χαρτάκια με γραμμένες πάνω τους επιθυμίες κολλούν οι επισκέπτες λίγο πιο κάτω από το σπίτι της Παναγίας, που θρυλείται ότι χτίστηκε για Αυτήν από τον Άγιο Ιωάννη.

Πνιγμένη στο πράσινο η τοποθεσία όπου βρισκόταν η Παναγία η Καπουλού των κατοίκων του Κιρκιντζέ, ελκύει χιλιάδες Τούρκους και ξένους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Hürriyet, ανάμεσα στις ευχές υπάρχουν αυτές για ειρήνη και ευτυχία, αλλά και τα «θέλω» κάποιου να σταματήσει το αυτοκίνητό του να του δημιουργεί προβλήματα, να σταματήσει πια η ακμή να ταλαιπωρεί μια κοπέλα, να αδυνατίσει μία άλλη ή να πάρει η Μπεσίκτας το πρωτάθλημα!


Χαρτάκια κάθε μορφής, επιθυμίες που εκφράζονται προς την Παναγία

Στις πιο αλληλέγγυες επιθυμίες, να είναι η νέα χρονιά καλύτερη για τους πρόσφυγες.

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Σμύρνης Καΐτπ Τσελεμπί, Μουχάμετ Οζντεμίρ επισκέφτηκε το σημείο στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία». Είπε ότι οι κοινωνιολόγοι καλά θα κάνουν να μελετήσουν τις επιθυμίες για να καταγράψουν τις προσδοκίες της ευρύτερης κοινωνίας.

Και μια σημείωση: Η Hürriyet γράφει ότι οι ξένοι ζητούν κυρίως υγεία και ευημερία, ενώ οι Τούρκοι λεφτά και απώλεια βάρους!