2 Ιανουάριος 2016, 10:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2016, 10:43

Οι Πόντιοι παλαιστές θα φέρουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Ρίο (βίντεο, φωτο)

  • Οι Πόντιοι παλαιστές θα φέρουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Ρίο (βίντεο, φωτο)
    Η εθνική ομάδα ελευθέρας πάλης

Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, η εθνική μας ομάδα ελευθέρας πάλης προετοιμάζεται για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι Πόντιοι παλαιστές και προπονητές κρατούν το επίπεδο του αθλήματός τους ψηλά, παρά τις δυσκολίες. Τους βρήκα να προπονούνται σκληρά στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Κοσμά.

Χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη, με τις δικές τους δυνάμεις και με ενθουσιασμό, τα παιδιά ονειρεύονται να κατακτήσουν πρώτες θέσεις και να δοξάσουν την Ελλάδα.

Αυτόν το στόχο έβαλε και ο 15χρονος αθλητής Γιώργος Πιλίδης. «Όταν πηγαίνω στους αγώνες θέλω να κάνω χαρούμενους τον προπονητή, τους γονείς μου και την Ελλάδα», δήλωσε στην κάμερα του pontos-news.gr ο ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος αθλητής. Ο Γιώργος ασχολείται με την πάλη από πέντε χρονών, ασκείται δύο φορές την ημέρα και βγήκε ήδη τρίτος στην Ευρώπη και δεύτερος στον κόσμο στην κατηγορία των παίδων.

Τον Πιλίδη, όπως και τους Γιάννη Αρζουμανίδη, Τιμόθεο Ξενίδη, Γιώργο Σαββουλίδη, Γιάννη Τσεραχίδη και Κύριλλο Μπινενμπάουμ ανέφερε ως ανερχόμενα αστέρια της ελευθέρας πάλης ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Σιδηρόπουλος, οποίος ασχολήθηκε με το άθλημα το 1984, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες. Παρακολουθώντας τα κατορθώματα των Ελλήνων Ολυμπιονικών ασχολήθηκε με την πάλη και έμεινε για 14 χρόνια στην εθνική ομάδα – από την κατηγορία των παίδων μέχρι την κατηγορία των ανδρών.

Ο Χρήστος είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής φυσικής αγωγής. Οι γονείς του ήρθαν στην Ελλάδα από τη ΕΣΣΔ με τις οικογένειές τους τις δεκαετίες ’50 και ’60, μετά την εξορία τους στο Καζακστάν από το σταλινικό καθεστώς. Η παλαιότερη γενιά της οικογένειας καταγόταν από την Τραπεζούντα και κατέφυγε στον Καύκασο το 1916, την περίοδο της Γενοκτονίας.

Εκτός από τον Χρήστο Σιδηρόπουλο, που είναι ποντιακής καταγωγής, ομοσπονδιακοί προπονητές είναι και οι Αμιράν Καρντάνοφ και Χαράλαμπος Χαφουσίδης, οι οποίοι ανήκουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων πάλης. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι ο Κωνσταντίνος Θάνος.

«Η Ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί αλλά η πολιτεία δεν βοηθάει», διατύπωσε παράπονο ο καταξιωμένος προπονητής Γιώργος Μπούκης με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, που πάντα βρίσκεται κοντά στους αθλητές. Δίπλα στους συμπατριώτες του Πόντιους είναι ο Γιάννης Τελιανίδης, διαιτητής με σπουδές στη σχολή της Αθήνας, ο οποίος έφθασε μέχρι τη Σιβηρία για να διαιτητεύει τους αγώνες πάλης.

Τα καλύτερα λόγια για τους Πόντιους συναθλητές του είπε στη συνέντευξή του και ο Στέλιος Μάμας, μέλος της εθνικής ομάδας της Κύπρου. Στην Ελλάδα ο Στέλιος προπονείται μαζί με τους παλαιστές της Εθνικής Ελλάδος.

Το ηθικό των Ελλήνων αθλητών είναι υψηλό και για έναν ακόμη λόγο. Δίπλα στα αγόρια της Εθνικής προπονούνται και δύο κοπέλες. Η Αναστασία Χαφουσίδου, που ονειρεύεται να συμμετάσχει σε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και η πρωταθλήτρια του τζούντο (και νιόπαντρη) Ευαγγελία Ευκαρπίδου.

Οι προπονητές ελπίζουν ότι για τους Ολυμπιακούς του Ρίο θα προκριθούν τουλάχιστον τρία παιδιά. Ο στόχος είναι δύσκολος αλλά εφικτός.

Σε κάθε κατηγορία προκρίνονται 16 αθλητές, ανάμεσα στους οποίους θα είναι, όπως φαίνεται, για μια ακόμα φορά οι Πόντιοι από την Εθνική Ελλάδος.

Και ενώ οι ομοσπονδιακοί προπονητές και οι αθλητές ξεδίπλωναν τα σχέδιά τους, πλάι τους βρισκόταν ο βετεράνος παλαιστής της Εθνικής Ελλάδος και προπονητής της Ρωσικής Εθνικής Ομάδας Πάλης Χριστάκης Αλεξανδρίδης, ο οποίος μετέφερε στα παιδιά της Εθνικής ευχάριστο μήνυμα.

«Θα είμαστε στο πλευρό της ελληνικής ομάδας πάλης, για να καταφέρει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς. Αυτό υποσχέθηκε προσωπικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθλητικής Πάλης της Ρωσίας Μιχαήλ Μαμιασβίλι», μας μετέφερε χαμογελώντας ο Έλληνας προπονητής της ρωσικής Εθνικής Ομάδας.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης

Gallery