30 Δεκέμβριος 2015, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2015, 12:20

Πρωτοχρονιά με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες – Η πρόγνωση του καιρού

  • Πρωτοχρονιά με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες – Η πρόγνωση του καιρού
    (φωτ.: EPA/Omaire)

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι μέτριας έντασης χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Χιόνια θα πέσουν στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, χωρίς όμως η ένταση των φαινομένων να είναι μεγάλη.

Αξιόλογες χιονοπτώσεις, που είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα, αναμένονται στη βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά.

Ειδικότερα στην Αττική, χιονόπτωση αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί, ακόμα και στα βόρεια προάστια, αλλά η ποσότητα του χιονιού θα είναι πολύ μικρή οπότε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στη Θράκη, στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ενδεικτικά, το meteo.gr αναφέρει ότι χιόνια θα πέσουν σε Τρίπολη, Κοζάνη, Τέμπη και πιθανόν στη Λάρισα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Παγετός κατά τόπους τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο· σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία, στη Χαλκιδική και στα ημιορεινά και ορεινά της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Στο Ιόνιο οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ στα νοτιότερα τμήματά του.

Ουσιαστική μεταβολή του καιρού, σε επίπεδο χιονοπτώσεων, αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία και από το βράδυ στην Ήπειρο. Χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά. Βροχές αναμένονται στην Κρήτη όπου θα χιονίσει και στα ορεινά του νησιού. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις.