30 Δεκέμβριος 2015, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2015, 12:08

Τι σκότωσε την 4χρονη στην Κρήτη που χειρουργήθηκε για «κρεατάκια»;

  • Στην εντατική του Βενιζέλειου 6χρονος μετά από κατανάλωση αλκοόλ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σοκαρισμένη η κοινωνία του Ηρακλείου Κρήτης από το θάνατο της 4χρονης Μελίνας που έφυγε μετά από επέμβαση ρουτίνας, χωρίς κανείς ακόμα να γνωρίζει τους λόγους, προετοιμάζεται να συνοδέψει την μικρούλα στην τελευταία της κατοικία στη Νεάπολη.

Το άτυχο κοριτσάκι εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου τη Δευτέρα, στις 8 το πρωί για να της αφαιρεθούν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, δηλαδή τα «κρεατάκια».

Έδωσε μάχη 22 ωρών για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Βενιζέλειο» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης.

«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο, μετά την παρέλευση περίπου 15 λεπτών και η ασθενής αφυπνίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Ωστόσο, «περίπου πέντε λεπτά μετά την αποσωλήνωσή της εμφάνισε προοδευτικά αναπνευστική δυσχέρεια, πτώση της αρτηριακής πιέσεως και βρογχόσπασμο και για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η εκ νέου διασωλήνωσή της». 

Oι προσπάθειες από ομάδα αναισθησιολόγων, καρδιολόγων και εντατικολόγων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν άμεσες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρίθηκε όμως ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Εκεί  συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. «Οι προσπάθειες αυτές φάνηκε προσωρινά ότι απέδωσαν διότι η ασθενής βελτιώθηκε με αποκατάσταση καλής αρτηριακής πίεσης και οξυγόνωσης του αίματος. Δυστυχώς η βελτίωση ήταν παροδική και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα 03:30 της 29ης /12) παρουσίασε αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης και ακολούθως βραδυκαρδία-ασυστολία. Έγινε άμεση έναρξη της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης για περίπου δύο ώρες αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.»

Η οικογένεια στρέφεται στη δικαιοσύνη
Αποφασισμένη να μάθει όλη την αλήθεια για τις συνθήκες του θανάτου της άτυχης Μελίνας εμφανίζεται η οικογένειά της, που από την πρώτη στιγμή όρισε τεχνικό σύμβουλο στην υπόθεση. Ο πατέρας της 4χρονης, που έχει δίδυμο αδελφάκι, μαζί με το δικηγόρο της οικογένειας Μανώλη Δαμανάκη κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες, αν υπάρχουν, για τον άδικο χαμό της μικρούλας.