29 Δεκέμβριος 2015, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2015, 22:24

Oι πρόσκοποι της Μυτιλήνης δίπλα στα προσφυγόπουλα

  • Βραβείο «Ούλοφ Πάλμε» στους δημάρχους Λέσβου και Λαμπεντούζα
    Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στην Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στην ακτή της Κρατήγου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης, την ώρα της αποβίβασης εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων με πλαστικές βάρκες που προέρχονταν από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, βρέθηκαν σήμερα οι Ανιχνευτές (μεγάλοι έφηβοι πρόσκοποι) της Μυτιλήνης.

Περιέθαλψαν δεκάδες παιδιά, μεταφέροντάς τα σε ασφαλές σημείο στην ακτή, απαλλάσσοντάς τα από το βάρος των σωσιβίων, δίνοντάς τους λίγο νερό και μια μικρή σοκολάτα.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες κι ο 17χρονος Μιχάτ, πρόσκοπος από τη Δαμασκό της Συρίας, που συγκινημένος ευχαρίστησε για την εικόνα της αλληλεγγύης από τους αδελφούς του Έλληνες προσκόπους, την ώρα που έκανε τα πρώτα βήματά του στην Ευρώπη.

Ύστερα, οι Ανιχνευτές επιχείρησαν κατά μήκος της ακτής, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες σωσίβια και βαριές πλαστικές βάρκες.

Ιδιαίτερα σημαντική, η συμβολή τους στον καθαρισμό απόκρημνων σημείων στις ακτές, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος πλαστικών σκουπιδιών, αποτέλεσμα των τεράστιων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Λέσβο καθώς οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 500.000.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρόσκοποι της Λέσβου επιχειρούν, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, όσο και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στη δύσκολη αυτή εποχή.


(Φωτ.: lesvosnews.net)