29 Δεκέμβριος 2015, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2015, 15:46

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Ντεμιρτάς για προδοσία

  • Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλει στην Τουρκία ο Ερντογάν

Προδότη χαρακτηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επειδή την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, εκείνος αναφέρεται στο θέμα της πιθανής αυτονομίας της κουρδικής μειονότητας.

«Αυτό που έκανε αυτός ο συμπροεδρεύων (του HDP) συνιστά προδοσία» δήλωσε ο Ερντογάν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν αναχωρήσει για επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο 14 του Συντάγματος που αφορά την ενότητα του κράτους.

Τα σχόλια του Ντεμιρτάς συνιστούν «καθαρή πρόκληση» και το κόμμα του «θα πάρει μάθημα» από τον λαό και τον νόμο, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι ο Tούρκος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Ντεμιρτάς σχετικά με τα αιτήματά του για μεγαλύτερη αυτονομία των Κούρδων.

«Με ποιο δικαίωμα μπορείτε να μιλάτε στο πλαίσιο της ενιαίας δομής μας για την ίδρυση ενός κράτους στα ανατολικά, νοτιοανατολικά της χώρας;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι «ούτε η βούληση του έθνους, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις θα επιτρέψουν μια τέτοια κατάσταση».

Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης και του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας έχουν οξυνθεί, εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις εδώ και δύο εβδομάδες.

Η επιχείρηση γίνεται σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με στόχο τους αντάρτες του PKK.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200 Κούρδους αντάρτες, αλλά υπάρχουν θύματα και μεταξύ των αμάχων.

Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί με «αποφασιστικότητα» και σημείωσε ότι «περισσότεροι από 3.000 τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK διαθέτει από το καλοκαίρι βάσεις.