29 Δεκέμβριος 2015, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2015, 10:48

Έκτακτο δελτίο για την επέλαση του χιονιά – Ο καιρός την Πρωτοχρονιά

  • Κακοκαιρία και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
    (Φωτ.: EPA / Michael Kappeler)

Για σημαντική μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, και από τα βόρεια, προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Την Τετάρτη τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Σταδιακά ο χιονιάς θα επεκταθεί στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και στις πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Από τις βραδινές ώρες, χιόνια είναι πιθανό να πέσουν στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και στα ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, της Κρήτης, και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση (10-12 βαθμούς Κελσίου).

Το κρύο αρχικά θα γίνει αισθητό στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στα δυτικά και στα βόρεια ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς. Η ένταση στο Αιγαίο θα φτάσει τα 7 με 8 μποφόρ.