29 Δεκέμβριος 2015, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2015, 08:36

14 χρόνια υποχρεωτική εκπαίδευση θέλει ο Φίλης

  • 14 χρόνια υποχρεωτική εκπαίδευση θέλει ο Φίλης
    Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης και διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, για αλλαγή της δομής του λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου.

Επίσης, για αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου αλλά και για ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τον τολμηρό ανασχεδιασμό πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων, τη δημοκρατική ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Φεβρουάριο θα συνταχθούν προτάσεις από την επιτροπή οι οποίες το Μάρτιο θα τεθούν σε διαβούλευση και θα συναχθούν συμπεράσματα. Στο τέλος Απριλίου θα συνταχθεί η έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών στην εκπαίδευση, από την οποία θα προκύψουν και οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.