28 Δεκέμβριος 2015, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2015, 21:31

Νταβούτογλου: Γευστική σούπα τα Βαλκάνια για την Τουρκία

  • Νταβούτογλου: Γευστική σούπα τα Βαλκάνια για την Τουρκία
    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σερβία (φωτ.: EPA/Koca Sulejmanovic)

Για τα καλά απλώνει το πόδι της στα Βαλκάνια η Τουρκία, με στόχο να πιέσει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας. Αυτή τη φορά ο Αχμέτ Νταβούτογλου επέλεξε να επισκεφθεί τη Σερβία (χώρα με την οποία τόσο η Ρωσία όσο και η Ελλάδα διατηρούν καλές σχέσεις) συνοδευόμενος μάλιστα από αρκετούς επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στη γείτονα χώρα.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι: τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική. Η φράση αυτή προκάλεσε το ερώτημα δημοσιογράφου της σερβικής τηλεόρασης για το αν η δήλωση αποτελεί συνέχεια παλαιότερων, ότι το Πρίζρεν (σ.σ. πόλη του Κοσόβου) και το Σεράγεβο αποτελούν Τουρκία.

Ο Νταβούτογλου εξήγησε πως οι δηλώσεις του δεν είχαν κάποια πολιτική σκοπιμότητα αλλά εξέφραζαν τα αισθήματα οικειότητας που νιώθει όταν επισκέπτεται τις πόλεις αυτές όπως επίσης και το Βελιγράδι.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν θα τον ενοχλούσε αν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρούσε Σερβία την Κωνσταντινούπολη ή την Αττάλεια, εφόσον αισθάνεται άνετα στις πόλεις αυτές, (μόνο που εκεί δεν κατοικούσαν Σέρβοι αλλά Ελληνες).

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς  εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μόσχα δεν θα δυσαρεστηθεί που δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας εν τω μέσω της Ρωσο-τουρκικής κρίσης. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συσταθεί σύντομα μόνιμο Συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας των δύο χωρών όπως έχει η Τουρκία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.