29 Δεκέμβριος 2015, 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 17:04

Άρωμα νοσταλγίας από έκθεση παλαιοπωλών στη Θεσσαλονίκη (φωτο, ρεπορτάζ)

  • Άρωμα νοσταλγίας από έκθεση παλαιοπωλών στη Θεσσαλονίκη (φωτο, ρεπορτάζ)

Άρωμα νοσταλγίας αναδύεται από μια γωνιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Απομεινάρια λαμπρών εποχών, που αργοσβήνουν στο πέρασμα των αιώνων, εκτίθενται από παλαιοπώλες της πόλης στην αίθουσα τέχνης «Ρω» (Ρωμανού 5) και θα παραμείνουν εκεί μέχρι το μεσημέρι της Παραμονής Πρωτοχρονιάς.

Αφίσες με παλαιές διαφημίσεις, δίσκοι, περιοδικά, παλαιά παιδικά παιχνίδια (σβούρες, βατραχάκια κτλ.), ραδιόφωνα, πικάπ, γραμμόφωνα, λυχνάρια, είδη λαϊκής τέχνης, είδη καθημερινή χρήσης (όπως σίδερα), είδη μπαρμπέρικου, εργαλεία παλαιών επαγγελμάτων (σιδεράδων, τσαγκάρηδων κ.ά.), αγάλματα, πίνακες, ελληνικά και ξένα νομίσματα ηλικίας μέχρι και 450 ετών παρουσιάζονται και διατίθενται προς πώληση σε συλλέκτες και ρομαντικούς.

Οι τιμές των ιδιαίτερων αυτών ειδών είναι μέχρι και 10-20% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που τα πωλούν στα καταστήματά τους οι παλαιοπώλες.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο παλαιοπώλης Κώστας Βουτσάς, η έκθεση διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία περίπου δέκα παλαιοπωλών της Θεσσαλονίκης, κυρίως από το Μπιτ Παζάρ αλλά και από τα ανατολικά της πόλης.  Συγκεντρώνει δε το ενδιαφέρον ατόμων όλων των ηλικιών. «Οι περισσότεροι επισκέπτες της έκθεσης είναι ηλικίας από 18 έως 35 ετών, οι οποίοι αγοράζουν κυρίως μικροαντικείμενα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δείχνουν να έχουν περισσότερο νοσταλγική διάθεση και αγοράζουν κυρίως πράγματα που τους θυμίζουν κάποιους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους», μας είπε ο Κ. Βουτσάς.

Αρκετά είδη λαϊκής τέχνης έχει στον δικό της πάγκο η Δήμητρα Αγγελίτη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ένα τεπελίκι, το οποίο κρατούσε την κώμη των Πόντιων γυναικών και αποτελούσε στολίδι για το κεφάλι τους, και πόρπες φορεσιών Μικρασιατών. Τόσο το τεπελίκι όσο και οι πόρπες είναι κατασκευασμένα από χαμηλής αξίας ασημικά, τα γνωστά και ως «φαρμακερά».

Πετράδια που έφερε από τη Ρωσία αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου, μετεωρίτες και παλαιά νομίσματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζει ο Πόντιος από την πρώην Σοβιετική Ένωση Θωμάς Σπυρίδης. Παλαιότερο όλων είναι ένα γαλλικό νόμισμα του 1567. Σπανιότερο όλων είναι ένα νόμισμα του 1808 από την Ινδία, όταν τμήμα της αποτελούσε ολλανδική αποικία.

  • Την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 11:00 μέχρι τις 21:00 και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από 11:00 έως τις 15:00.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης