28 Δεκέμβριος 2015, 17:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2015, 16:05

Ουρές στις Εφορίες για πινακίδες, τέλη, ΕΝΦΙΑ

  • Ουρές στις Εφορίες για πινακίδες, τέλη, ΕΝΦΙΑ
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την εκπνοή του 2015, πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που σπεύδουν στις Εφορίες προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που στέκονται στην ουρά για να καταθέσουν πινακίδες, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Πέρσι είχαν κατατεθεί 650.000 πινακίδες – το 80% των ΙΧ ήταν κάτω των 1.800 κυβικών.

Πάντως, ιδιοκτήτες που έσπευσαν να καταθέσουν πινακίδες δηλώνουν ότι εάν του χρόνου γίνει τρίμηνη ή εξάμηνη η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, τότε θα τις πάρουν πίσω.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 πρέπει να πληρωθούν έως και την Πέμπτη. Το αν θα δοθεί παράταση παραμένει άγνωστο· όσοι χάσουν την προθεσμία πληρωμής θα πρέπει να καταβάλουν το διπλάσιο ποσό.

Οι Εφορίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα σταματήσουν να εξυπηρετούν το κοινό στις 12:30.

Μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από τον ΕΝΦΙΑ θα μαζέψει 600 εκατ. ευρώ, ενώ από τα τέλη κυκλοφορίας στα δημόσια ταμεία θα πρέπει να μπει 1,1 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει έσοδα συνολικά 2 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση των αυξημένων προκαταβολών φόρου. Η τελευταία δόση της προκαταβολής φόρου (από το 80% στο 100%) για περίπου 30.000 νομικά πρόσωπα αναμένεται να φέρει στα ταμεία του κράτους άλλα 150 εκατ. ευρώ.