27 Δεκέμβριος 2015, 16:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκέμβριος 2015, 15:56

Χαρίτσης: Με περισσότερα από 8 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η αγορά το 2016

  • Χαρίτσης: Με περισσότερα από 8 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η αγορά το 2016
    Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τον περασμένο μήνα για το ΕΣΠΑ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Με περισσότερα από 8 δισ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η αγορά το 2016, δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Όπως αναφέρει, οι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το επόμενο έτος ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα το εθνικό.

«Τα κονδύλια αυτά θα πολλαπλασιαστούν από τη μόχλευση που θα προκληθεί από τη διάθεσή τους στην αγορά» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD, IBRD κ.ά.), υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει ως τα 2 δισ. ευρώ, εξηγεί ο υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, εξηγεί ότι με το νέο ΕΣΠΑ προκρίνονται μικρά και μεσαία έργα υποδομής και δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε τομείς που χαρακτηρίζονται από «εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία» πάνω σε οκτώ βασικούς άξονες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Αγροδιατροφή, Βιοεπιστήμες-Υγεία-Φάρμακα, Τεχνολογίες πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Μεταφορές, Υλικά-κατασκευές και Τουρισμός-Πολιτισμός-Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Σημειώνει ακόμη ότι έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των έργων που έχουν απομείνει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013), ο σχεδιασμός του οποίου τονίζει ότι ήταν «σαθρός και επιπόλαιος».