27 Δεκέμβριος 2015, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2015, 22:59

Ασφαλιστικό: Στις 8 Ιανουαρίου το πρώτο κρίσιμο ραντεβού

  • Ασφαλιστικό: Στις 8 Ιανουαρίου το πρώτο κρίσιμο ραντεβού

Έτοιμη είναι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και δεν προβλέπεται μείωση των κύριων συντάξεων.

Οι βασικότερες πτυχές των αλλαγών είναι η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, παράλληλα με τον καθορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί στην πρόταση να εξαντληθούν οι περικοπές στις επικουρικές και στις άλλες παροχές των Ταμείων. Οι δανειστές αναμένεται να ενημερωθούν για την ελληνική πρόταση μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Θα ακολουθήσει, στις 8 Ιανουαρίου, ραντεβού μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, από το οποίο θα ξεκινήσει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση.

Στη συνέχεια, η πρόταση της κυβέρνησης θα πάει στη Βουλή και γύρω στα μέσα Ιανουαρίου θα τεθεί προς ψήφιση, πριν ακόμη (επί της ουσίας)... καλοκαθίσει στη θέση του ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το σχέδιό της να στηριχθεί όχι μόνο από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (που για αυτούς αποτελεί κρίσιμο τεστ) αλλά και άλλων κομμάτων, με πρώτα αυτά της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού.