26 Δεκέμβριος 2015, 17:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2015, 17:28

Στη Δούμα το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής

  • Στη Δούμα το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής
    Παλαιότερη συνεδρίαση στη ρωσική Δούμα (φωτ.: EPA/Yuri Kochetkov)

Στις 18 Οκτωβρίου, στη Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατατέθηκε σχέδιο νόμου «Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το άρθρο 151 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ΡΟ (για την ποινική ευθύνη της άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Κούρδων-Γεζίντι)», αναφέρει το ελληνικό πρόγραμμα της Ρωσίας «Ελπίδα+».

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε από τη «Δίκαιη Ρωσία», με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Σεργκέι Μιρόνοφ.

Στην επεξηγηματική σημείωση, η οποία ακολουθεί την κατάθεση νομοσχεδίου στη ρωσική Δούμα, αναφέρεται ρητά πως η μαζική εξόντωση του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα παραμείνει ως τραγική σελίδα στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «Ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του τουρκικού κράτους, των πράξεων των τοπικών αρχών, των στρατιωτικών μονάδων και των εθνικιστικών ομάδων, βρήκαν τραγικό θάνατο, πέθαναν από την πείνα και την κακομεταχείριση, απελάθηκαν και στερήθηκαν πατρίδα, πολλά εκατομμύρια άοπλου πληθυσμού».


Ο πρόεδρος του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» Σεργκέι Μιρόνοφ (φωτ.: ΕΡΑ/Igor Kharitonov)

Μάλιστα, τονίζεται ότι το σύνολο των θυμάτων της Γενοκτονίας δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί με ακρίβεια και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι απόγονοι των θυμάτων εκείνων των γεγονότων αγωνίζονται για την απόδοση της δικαιοσύνης και την αποκατάσταση των ιστορικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των λαών τους.

»Η νομοθετική υπεράσπιση της μνήμης αυτής της τραγωδίας, η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα λειτουργήσει σαν εμβολιασμός για την αποτροπή της παραχάραξης της ιστορίας, της αποκατάστασης της μισάνθρωπης πολιτικής, θα αποτελέσει εμπόδιο για τις ιδέες του εθνικισμού και του σοβινισμού».

Στη συνέχεια του κειμένου αναφέρεται πως στη Δούμα έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο 938567-6 για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Δυτική Αρμενία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.