26 Δεκέμβριος 2015, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2015, 11:48

Σενάριο για φορολόγηση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών

  • Μετά τη Black Friday έρχεται η Cyber Week

Ένα σενάριο που είχαμε αποκαλύψει μήνες τώρα, εξετάζει και πάλι η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μην μειωθούν κι άλλο οι κύριες συντάξεις. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει ξανά το ζήτημα της φορολόγησης όλων των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

Ο φόρος αυτός δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει με αυτόν τον τρόπο και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία διαφωνούν οι πιστωτές. Το σενάριο περιλαμβάνει δυο εναλλακτικές. Η πρώτη θα φορολογεί συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ και η δεύτερη πάνω από 300 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, θυμίζουμε πως το οικονομικό επιτελείο ευελπιστούσε ότι θα φορολογηθούν υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και θα αυξάνονταν έτσι και τα έσοδα του κράτους. Ο φόρος που θα έμπαινε στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμενόταν να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής, σύμφωνα με το (προ μηνών) ρεπορτάζ.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τότε πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο έχει στόχο τον περιορισμό των… μαύρων συναλλαγών.