23 Δεκέμβριος 2015, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκέμβριος 2015, 14:00

Οι 11 εντολές του Τσίπρα στους υπουργούς του

 • Έρχεται μίνι ανασχηματισμός – Τα ονόματα που «παίζουν» 4
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Τα 11 βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους ανακοίνωσε στους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό για το 2015 ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον Ε. Φαλτσιανί.

Από τον Γάλλο, πρώην υπάλληλο της HSBC, ο Καλογήρου παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι ο Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Παραθέτουμε τα 11 βήματα της κυβέρνησης:

 1. Η εφαρμογή του νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ που ήδη έχει ψηφιστεί. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι περιμένει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προανήγγειλε όμως ότι η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών των καναλιών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
 2. Τον Ιανουάριο θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ με αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας το ΕΒΕΑ θα μετατραπεί σε αναπτυξιακό ταμείο, ώστε να λειτουργεί ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
 3. Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα φέρει νέο σύστημα αξιολόγησης προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
 4. Ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων και προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης για το νέο καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 5. Κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία τον Φεβρουάριο.
 6. Κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα, που αλλάζει τους όρους της χρηματοδότησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να σταματήσει η μάστιγα του brain drain.
 7. Κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό των ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Οι βασικές αρχές έχουν ήδη παρουσιαστεί και όπως ανέφερε ο Α.Τσίπρας θα αλλάξει ριζικά το σύστημα, με ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης δημόσιων έργων, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των έργων και ηλεκτρονικά συστήματα χρέωσης διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.
 8. Το νομοσχέδιο για ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων.
 9. Ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
 10.  Η έκδοση μέχρι το Φεβρουάριο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό προδιαγραφών στο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών- εκροών και GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
 11.  Η ενδεκάτη εντολή Τσίπρα αφορά το νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη φοροδιαφυγής που θα έρθει στη Βουλή το Γενάρη και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντας τα σε τράπεζες στο εξωτερικό.