23 Δεκέμβριος 2015, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκέμβριος 2015, 14:41

Νέος μακεδονικός τάφος με τέσσερις θαλάμους βρέθηκε στην Πέλλα (φωτο)

  • Νέος μακεδονικός τάφος με τέσσερις θαλάμους βρέθηκε στην Πέλλα (φωτο)
    (Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)
  • Νέος μακεδονικός τάφος με τέσσερις θαλάμους βρέθηκε στην Πέλλα (φωτο)
    (Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Μπορεί ο τάφος της Αμφίπολης να μονοπώλησε το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και το 2015, ωστόσο η χρονιά θα κλείσει με μια αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει να κάνει με έναν άλλο τάφο. Κατά τη διάρκεια έργων για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στον σύγχρονο οικισμό της Πέλλας, ένας νέος μακεδονικός τάφος με τέσσερις θαλάμους ήρθε στο φως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρόκειται για μια ιδιαίτερη ανακάλυψη, γεγονός που οφείλεται στην αρχιτεκτονική του τάφου: εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμα πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και στη νότια πλευρά του προθάλαμου.


(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Ο τάφος έχει συληθεί στην αρχαιότητα, όπως και οι περισσότεροι τέτοιοι τάφοι. Από τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του (λυχνάρια και ειδώλια), χρονολογείται στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ.

Το κεντρικό σκέλος, στο οποίο έχει καταστραφεί η καμαρωτή οροφή, οι τοίχοι έχουν ύψος 2,5 μ. Οι καμάρες των πλευρικών θαλάμων σώζονται σε άριστη κατάσταση. Στο εσωτερικό του νότιου πλευρικού θαλάμου υπάρχει λίθινο βάθρο, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κλίνη του νεκρού ή της νεκρής. Η είσοδος του αντικρινού βόρειου θαλάμου προστατευόταν με φράγμα, από το οποίο διατηρείται η κατώτερη λιθόπλινθος.


(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Ο δρόμος και η πρόσοψη του τάφου δεν ερευνήθηκαν στην παρούσα φάση. Οι ανασκαφείς, ωστόσο, μπορούν να συμπεράνουν από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη ότι η πρόσοψη αναμένεται να έχει μνημειακή διαμόρφωση με αετωματική επίστεψη.

Το θυραίο άνοιγμα του προθαλάμου έκλεινε με ξύλινη θύρα ύψους 2,78 μ. και πλάτους 1,3 μ.

Ο μακεδονικός τάφος, όπως και άλλοι 18 κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι του ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας, πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου, που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές, ερευνήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2015.