23 Δεκέμβριος 2015, 10:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκέμβριος 2015, 09:35

Χαμομήλι κατά του κρυολογήματος

  • Χαμομήλι κατά του κρυολογήματος

Νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν παλιές γνωστές αλήθειες για ένα καταπραϋντικό γιατροσόφι, το γνωστό μας χαμομήλι.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στη χώρα μας από το ινστιτούτο Prolepsis έδειξε ότι η κατανάλωση ροφήματος χαμομηλιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς,

Επίσης ακόμη μια έρευνα από επιστήμονες του Imperial College στο Λονδίνο, έδειξε ότι είναι θαυματουργό κατά του κρυολογήματος και των μυϊκών σπασμών που προκαλούν τους πόνους της περιόδου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ούρα των εθελοντών οι οποίοι κατανάλωναν ρόφημα χαμομήλι και βρήκαν σε αυτά την ουσία ιππουρικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μία ακόμα, τη γλυκίνη, η οποία μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.

Το σημαντικό μάλιστα είναι ότι οι δύο ωφέλιμες ενεργές ουσίες παρέμειναν σε υψηλή συγκέντρωση στο αίμα ακόμη και δύο εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να πίνουν το ρόφημα χαμομήλι οι εθελοντές.

Αυτό, όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, δείχνει ότι το χαμομήλι μπορεί να έχει παρατεταμένη μακροχρόνια ευεργετική δράση.

Επίσης, το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που λαμβάνουν σίδηρο πρέπει να πίνουν χαμομήλι γιατί τους βοηθά στην απορρόφησή του.

Απομένουν βεβαίως περαιτέρω έρευνες για να σχηματίσουν οι επιστήμονες πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη δράση του χαμομηλιού.