23 Δεκέμβριος 2015, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκέμβριος 2015, 11:10

Παρουσιάστηκε στην Άψαλο το πρώτο παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο

  • Παρουσιάστηκε στην Άψαλο το πρώτο παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο

Το πρώτο παραμύθι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο ξεκίνησε το ιδιαίτερο ταξίδι του με τελικό προορισμό το αναγνωστικό κοινό. Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον του Κοσμά Τσίναλη παρουσιάστηκε στη γενέτειρα του συγγραφέα, την Άψαλο Αριδαίας, σε μια ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, με τη συνδρομή και του τοπικού πολιτιστικού και μορφωτικού συλλόγου.

Ο Κ. Τσίναλης, δάσκαλος σε σχολεία και καθηγητής ποντιακής διαλέκτου σε τμήματα του νομού Πέλλας, συγκινήθηκε όταν έκανε αναφορά στο πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και πώς υλοποιήθηκε η ξεχωριστή έκδοση.

«Το ταξίδι του Θόδωρου ξεκίνησε από την Άψαλο γεμίζοντάς μας χαρά, συγκίνηση και έντονα συναισθήματα που δεν μπορώ να τα περιγράψω με λόγια», σχολίασε ο συγγραφέας μέσα από τη σελίδα του στο facebook.

Δυνατά συναισθήματα πλημμύρισαν την αίθουσα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της φιλολόγου και εκπαιδεύτριας της ποντιακής διαλέκτου Αναστασίας Μαχαιρίδου, με θέμα «Η ποντιακή διάλεκτος: Για να μην αποτελεί παρελθόν».

Αποσπάσματα από το παραμύθι ανάγνωσε η Ροζαλία Γαβριηλίδου με τη μουσική υπόκρουση του Διογένη Αϊνατζή, οποίος μίλησε για το CD που συνοδεύει το βιβλίο, αλλά και το μουσικό όργανο, την κεμεντζέ, που τόσο καλά γνωρίζει.

Παρούσα στο πάνελ και η Σοφία Τσοπλακτσόγλου, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της για την εικονογράφηση του βιβλίου.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ19
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2015
18:00
Το έγραψε ο Κοσμάς Τσίναλης, το εικονογράφησε η Σοφία Τσοπλακτσόγλου.