22 Δεκέμβριος 2015, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2015, 15:46

Φλώρινα: Μνημείο στη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών του Μακεδονικού Μετώπου

  • Φλώρινα: Μνημείο στη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών του Μακεδονικού Μετώπου
    (Φωτ.: cityoflorina.gr)

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Ρώσων στρατιωτών που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στην πόλη της Φλώρινας. Το μνημείο τοποθετήθηκε από τον δήμο Φλώρινας στην πλατεία Μαραθώνος.

Ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας (AGOOR) και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Ιβάν Σαββίδη.


(Φωτ.: ivansavvidis.gr)

Ο πρόεδρος την Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης είπε χαρακτηριστικά: «Τέτοια γεγονότα είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μια εποχή που ορισμένες χώρες προσπαθούν να αναθεωρήσουν τα ιστορικά γεγονότα και να απομονώνουν πολιτικά την Ρωσία.

»Οι Έλληνες θυμούνται και θα θυμούνται πάντοτε τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην ανεξαρτησία της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο έτος, το 2016, που επίσημα ανακοινώθηκε ως αφιερωματικό έτος Ρωσίας στην Ελλάδα, ακόμη περισσότερο θα ενώσει τους αδελφούς λαούς μας».

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη κι έχει ύψος 3,5 μέτρα. Απεικονίζει ένα Ρώσο στρατιώτη με στολή της εποχής του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, που κρατάει στο χέρι του ένα τουφέκι, ενώ το φόντο είναι μια μαρμάρινη πλάκα με το εθνικό έμβλημα.

Η τοποθέτηση του μνημείου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη και το άνοιγμα του Μακεδονικού μετώπου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρόντες κατά τα αποκαλυπτήρια ήταν o μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδίας στη Ρωσία Αλεξέι Ποπόβ, ο στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας Μοζάγιεφ Γκενάντι, ο αντιπεριφερειάρχης Παύλος Τσότσος κ.ά.