22 Δεκέμβριος 2015, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2015, 13:13

ΟΗΕ: Στην Ελλάδα έφθασε πάνω από το 80% προσφύγων και μεταναστών που μπήκαν στην ΕΕ το 2015

  • ΟΗΕ: Στην Ελλάδα έφθασε πάνω από το 80% προσφύγων και μεταναστών που μπήκαν στην ΕΕ το 2015
    Προσφυγάκι στη Λέσβο (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας)

Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν διά ξηράς και θαλάσσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε φέτος το ένα εκατομμύριο, ενώ 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών, οι μισοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη είναι Σύροι, ενώ το 20% είναι Αφγανοί και το 7% Ιρακινοί.

Από τις 1.005.504 αφίξεις σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρο– έως τις 21 Δεκεμβρίου, 816.752 έφθασαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα.


Από τις τουρκικές ακτές προς τη Χίο (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη, είναι απαραίτητη και είναι θεμιτή», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ. «Αλλά δεν αρκεί να υπολογίζει κανείς τον αριθμό των αφίξεων – ή τους σχεδόν 4.000 που φέτος έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι ή έχουν πνιγεί. Πρέπει επίσης να δράσουμε. Η μετανάστευση πρέπει να είναι νόμιμη και ασφαλής. Για όλους – τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τις χώρες που θα γίνουν το νέο τους σπίτι».

Ο σχεδιασμός της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προβλέπει ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν με ανάλογους ρυθμούς το 2016.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζο Μίλμαν είπε, ωστόσο, ότι είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον. «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα έφθανε σε αυτό το επίπεδο. Απλώς ελπίζουμε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια».