22 Δεκέμβριος 2015, 13:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2015, 12:18

Χώρο για αποτεφρωτήριο ψάχνει ο Δήμος Αθηναίων

  • Χώρο για αποτεφρωτήριο ψάχνει ο Δήμος Αθηναίων

Το σχέδιο δημιουργίας δημοτικού αποτεφρωτηρίου αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που έδωσε εντολή να αρχίσει η έρευνα για τον εντοπισμό χώρου εκτός των ορίων του δήμου.

Όπως ανακοίνωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο χώρος θα πρέπει να καλύπτει τις προδιαγραφές αποτεφρωτηρίου για μίσθωση ή αγορά. Το συντονισμό της προσπάθειας έχει αναλάβει η πρόεδρος της δημοτικού συμβουλίου Νέλλη Παπαχελά.

Αν και το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει εδώ και περίπου ένα χρόνο, δεν έχει αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως η νομοθεσία ορίζει ότι αποτεφρωτήριο μπορεί να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο ή εντός νεκροταφείου, κάτι που δεν θεωρείται εφικτό – καθώς οι αντιδράσεις της Εκκλησίας είναι δεδομένες και τις επισημοποίησε σε συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη τονίζουν πως δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί δημοτικό οικόπεδο τέτοιας έκτασης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ όπου η προδιαγραφή της έκτασης ήταν η κατάλληλη υπήρχαν προβλήματα χρήσεων γης.

Έτσι, τώρα εξετάζεται ενδελεχώς η δυνατότητα δημιουργίας αποτεφρωτηρίου σε χώρο που δεν ανήκει στο δήμο.

Μέχρι τώρα, οι οικείοι όσων έχουν εκφράσει την επιθυμία της αποτέφρωσης αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό σε αποτεφρωτήρια άλλων χωρών, έχοντας να αντιμετωπίσουν χρονοβόρες διαδικασίες και μεγάλες δαπάνες.