21 Δεκέμβριος 2015, 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκέμβριος 2015, 16:43

Στον «πάγο» μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας στην Αυστραλία

  • Στον «πάγο» μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας στην Αυστραλία
    Τα μέλη του συμβουλίου DECC Σοφία Κοτανίδη, Ναλιάχ Σουριγιακουμαράν και Καταρίνα Μπρόζοβιτς στους Κήπους Bramham (Josie Hayden)

Οι έντονες αντιδράσεις ιδιωτών και ορισμένων οργανώσεων (ανάμεσά τους και μια τουρκική) ματαίωσαν πριν από λίγες μέρες τα αποκαλυπτήρια του πρώτου αφιερωμένου στα θύματα των γενοκτονιών μνημείου της Αυστραλίας, στους Κήπους Ray Bramham στο Πρέστον της Βικτώριας.

Τέσσερις κάτοικοι του Πρέστον διαμαρτυρήθηκαν για την ανέγερση του μνημείου για τα «Θύματα της Γενοκτονίας και των Πράξεων Γενοκτονίας», καθώς και για τη χρήση της λέξης «γενοκτονία».

«Εάν το συμβούλιο επιθυμεί να ανεγείρει μνημείο ώστε οι Αυστραλοί να μπορούν να προβληματιστούν για τις Πράξεις Γενοκτονίας, τότε δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει στην πρόσφατη ιστορία της Αυστραλίας και τη συνεχιζόμενη μεταχείριση των Πρώτων Αυστραλών» ανέφερε η μία από τις ενστάσεις. «Ένα γενικό μνημείο για τα Θύματα των Γενοκτονιών και τις Πράξεις Γενοκτονίας θα παραγκωνίσει ακόμα περισσότερο την αλήθεια των ιθαγενών και θα προσβάλει περαιτέρω τους Αβορίγινες» υπογραμμίζει άλλος πολίτης.

Εκτός των ιδιωτών, το δημοτικό συμβούλιο δέχθηκε ενστάσεις από την τουρκική οργάνωση The Australia Turkish Advocacy Alliance, και τις ενώσεις Society for Peace και Unity and Human Rights στη Σρι Λάνκα.

Το μνημείο που σχεδιάστηκε από το Συμβούλιο Εθνικών Κοινοτήτων του Ντάρεμπιν (DECC) αναμένεται να λάβει οριστική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μετά την ολοκλήρωση των κοινοτικών διαβουλεύσεων.

Πρόκειται για έναν βωμό με τρεις κατατμήσεις, που αντιπροσωπεύουν το σήμα της ειρήνης. Σε αυτούς τους χώρους χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι θα μπορούν να τοποθετούν κεριά, οι βουδιστές άμμο, οι ινδουιστές αλλά και πιστοί άλλων θρησκειών πέταλα λουλουδιών ή άλλα σύμβολα που συνδέονται με τις παραδόσεις τους.