21 Δεκέμβριος 2015, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2016, 15:54

Οι Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Καλλιθέας (φωτο)

  • Οι Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Καλλιθέας (φωτο)
    Οι Μωμόγεροι στην Καλλιθέα (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • Οι Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Καλλιθέας (φωτο)
    Οι Μωμόγεροι στην Καλλιθέα (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
  • Οι Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους της Καλλιθέας (φωτο)
    Οι Μωμόγεροι στην Καλλιθέα (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας έγιναν μάρτυρες ενός πανάρχαιου παραδοσιακού εθίμου, καθώς το βράδυ του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου οι Μωμόγεροι ξεχύθηκαν στους δρόμους με χορούς και με τραγούδια, προαγγέλλοντας την έναρξη του δωδεκαήμερου κύκλου των χειμερινών εορτών.

Το χορευτικό συγκρότημα του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο που τους παρακολουθούσε, με χορούς που ακολουθούν την παράδοση των Μωμόγερων. Με ποντιακά δίστιχα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και τη καθημερινή ζωή συνόδευε τους χορούς ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος τραγουδιστής και χορευτής.

Στους δρόμους της Καλλιθέας βγήκαν οι παραδοσιακές σατιρικές μορφές όπως ο παππούς με τη γιαγιά, η νύφη, ο γιατρός, ο χωροφύλακας, η αρκούδα και οι καλικάντζαροι. Τα μέλη του χορευτικού συλλόγου συνόδευαν την πομπή των Μωμόγερων φορώντας ασυνήθιστες στολές, που έμοιαζαν περισσότερο με τις παραδοσιακές φορεσιές της Στερεάς Ελλάδας. Η συγκεκριμένη παράδοση διατηρήθηκε από τους κατοίκους του χωριού Λιβερά του Πόντου.

Οι Μωμόγεροι ξεκίνησαν με χορούς και με τραγούδια από το κτήριο του συλλόγου τους, έφθασαν μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και πέρασαν από το δημαρχείο της Καλλιθέας για να καταλήξουν στην πλατεία Δαβάκη. Την πομπή συνόδευαν μουσικοί με παραδοσιακά όργανα όπως το ταούλιν και το αγγείον.

Στην πλατεία Δαβάκη οι Μωμόγεροι δέχτηκαν στην παρέα τους και τον δήμαρχο της Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο. Ο δήμαρχος έπαιξε το ρόλο του δέσμιου από τον χωροφύλακα (ντυμένο με αστυνομική στολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος της περιοχής, στην οποία κατοικεί ένα μεγάλο ποσοστό Ποντίων, εξέφρασε την εκτίμησή του και την υποστήριξή του για όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έθιμο των Μωμόγερων στη λαϊκή παράδοση είχε σχέση με την εκδίωξη των κακών πνευμάτων. Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Αλεξανδρίδης, μιλώντας με σαρκασμό, εξέφρασε την επιθυμία «Το 2016 τα κακά πνεύματα να εκδιωχθούν από την Ελλάδα και να αρχίσει η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας». Σε συνέντευξή του στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του συλλόγου με 30ετή δράση δήλωσε ότι οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές και χώρες. Σειρά έχουν η Θεσσαλονίκη και η Στουτγάρδη της Γερμανίας.

«Τα ποντιακά κάλαντα στη Γερμανία θα είναι αφιερωμένα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ» ανακοίνωσε με χαμόγελο ο Κώστας Αλεξανδρίδης.

Κείμενο: Κώστας Τσενκελίδης
Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

Gallery
Εκδηλωσεις