19 Δεκέμβριος 2015, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2015, 14:27

Der Spiegel: Ο Γιούνκερ «μαγείρεψε» τα στοιχεία του προσφυγικού υπέρ της Τουρκίας

  • Der Spiegel: Ο Γιούνκερ «μαγείρεψε» τα στοιχεία του προσφυγικού υπέρ της Τουρκίας
    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

«Ωραιοποιημένα» είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές της Κομισιόν.

Αυτό συνέβη –σύμφωνα με το περιοδικό– προκειμένου να στηριχτεί η υπόθεση ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αποδίδει ήδη καρπούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα.

«Από τη μία πλευρά η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών αριθμών και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Το περιοδικό σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» και υπενθυμίζει ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Σελμάιερ, είχε χαρακτηρίσει (μέσω twitter) τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας που είχαν φθάσει αργά τη νύχτα ως «καλή βάση».