19 Δεκέμβριος 2015, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2015, 11:48

Επίσκεψη Τσίπρα στην περιοχή των πρώην λιπασμάτων στη Δραπετσώνα

  • Επίσκεψη Τσίπρα στην περιοχή των πρώην λιπασμάτων στη Δραπετσώνα
    Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ .Γαβρίλη ενημερώνεται από τον δήμαρχο Κερατσινίου Χ. Βρεττάκο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Tην περιοχή των πρώην λιπασμάτων στη Δραπετσώνα επισκέφθηκε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από το δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Β' Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρώτο και σημαντικό βήμα ήταν να αποδεσμευθεί η συγκεκριμένη περιοχή από την παραχώρηση του δημοσίου προς τον ΟΛΠ και το δεύτερο να παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση στο δήμο.

Ανέφερε επίσης ότι πριν από αυτό έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα από την κυβέρνηση με νομοθέτηση, προκειμένου να ακυρωθούν οι προβλέψεις του νόμου 4217/2014 που προέβλεπε για την περιοχή τη χωροθέτηση και εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων, αποκλείοντας έτσι από κάθε προοπτική ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι μειώθηκε, για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο συντελεστής δόμησης από το 0,6 στο 0,15.

Ο Χ. Βρετάκος είπε ότι για 19 χρόνια η περιοχή αυτή παρέμενε «κρανίου τόπος» και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την παραχώρηση του χώρου στο δήμο για της ανάπλασή του. Ο Γ. Γαβρίλης τόνισε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού να παραχωρηθεί το θαλάσσιο μέτωπο στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα. Δήλωσε επίσης, ότι η περιφέρεια μπορεί να χρηματοδοτήσει μια γενναία ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Χριστάκης)

Νωρίτερα, ο Α. Τσίπρας είχε συνάντηση στο δημαρχείο Κερατσινίου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης.

Πρόσφατα στη Βουλή, με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση, δεν προβλέπεται καμία βιομηχανική, μεταποιητική ή βιοτεχνική χρήση στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι η παραλιακή ζώνη 110 στρεμμάτων των πρώην λιπασμάτων Δραπετσώνας είχε ήδη εξαιρεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στη νέα σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ.