18 Δεκέμβριος 2015, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2015, 23:41

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Θετικές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

  • Επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για την αξιολόγηση
    (Φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Ικανοποιημένος ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι οι αποφάσεις τόσο για το προσφυγικό όσο και για το θέμα της νέας FRONTEX έχουν θετικό πρόσημο για τη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ναι μεν καλωσορίζει η Ελλάδα την απόφαση για δημιουργία κοινής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής  προσθέτοντας όμως ότι παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός έξι μηνών.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί σημαντικό ότι οι εταίροι μας πείστηκαν για το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Τουρκία εάν πράγματι θέλει να πάρει και την οικονομική αλλά και την πολιτική βοήθεια από την Ευρώπη.

Σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ήταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τις θέσεις της χώρας μας. Η Ελλάδα, μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς, θα έλεγα, ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

Τη σύνοδο πάντως σημάδεψε το επεισόδιο ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Σήμερα είχαμε δυο συζητήσεις, ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ πως όταν η Γερμανία παρουσιάζεται ως δωρητής αίματος, στα μάτια της Ευρώπης δεν εμφανίζεται έτσι ακριβώς. Επίσης πως όταν κάνει κάποιος λογικές ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας», φέρεται να είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.