18 Δεκέμβριος 2015, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2015, 18:49

Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το Ρένκιοϊ με την Ασπροβάλτα

  • Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το Ρένκιοϊ με την Ασπροβάλτα
    Φαγητά που ετοίμασαν τα μέλη του συλλόγου για παλαιότερη εκδήλωση

Τι γεύση έχει η μνήμη; Ποιες μυρωδιές συνόδεψαν τους πρόσφυγες στο ταξίδι τους από τον Ελλήσποντο στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης;

Κασμαδόπιτα, γκιουζλεμέδες, τσιτσαρέλα με κολοκυθολούλουδα, κας μποϊνού («λαιμός της χήνας»), σελινάτο, λαλλαγίτες είναι μερικά από τα φαγητά που έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα οι νοικοκυρές από το Ρένκιοϊ, τον οικισμό που ήταν χτισμένος μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από την αρχαία πόλη του Οφρυνίου, κοντά στην Τροία.

Αυτές τις συνταγές για ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά, που είναι εν πολλοίς άγνωστες στις νεότερες γενιές, περιλαμβάνει το συλλεκτικό βιβλίο Ταξίδι στις γεύσεις του Ρένκιοϊ που ετοίμασε με πολύ μεράκι ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροβάλτας «Ελλήσποντος». Στο βιβλίο περιγράφονται αναλυτικά τα υλικά και η εκτέλεση, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες μαζί με επεξηγηματικά σχόλια.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 16:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας.

Από μια… γευστική εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν φαγητά και γλυκά. Επιτόπου θα φτιαχτούν πεσέδες, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα του Ρένκιοϊ. Στο κοινό θα παρουσιαστούν και επτά συνταγές.

Επιπλέον, στο χώρο της παρουσίασης έχει στηθεί μια μικρή έκθεση με παραδοσιακά σκεύη κουζίνας και προετοιμασίας φαγητού που χρησιμοποιούσαν οι Μικρασιάτισσες.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ20
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2015