20 Δεκέμβριος 2015, 13:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2015, 12:42

Αγια-Σοφιά: 1.500 χρόνια ιστορίας, στον Ελληνικό Κόσμο

  • Αγια-Σοφιά: 1.500 χρόνια ιστορίας, στον Ελληνικό Κόσμο
  • Αγια-Σοφιά: 1.500 χρόνια ιστορίας, στον Ελληνικό Κόσμο
  • Αγια-Σοφιά: 1.500 χρόνια ιστορίας, στον Ελληνικό Κόσμο

Η ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποτέλεσε τη βάση για τη διαδραστική παραγωγή «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια ιστορίας», που προβάλλεται αυτές τις μέρες στη Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Πρόκειται για μια πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος».

Οι θεατές καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Μια μαγευτική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, στην οποία οι επισκέπτες δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις.

Αναπαρίσταται με πλήρη λεπτομέρεια το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος, και παράλληλα παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Παράλληλα, η νέα διαδραστική παραγωγή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί τον εμβληματικό αυτό χώρο και να τον παρατηρήσει όπως ήταν την περίοδο της ακμής του.

Η Αγία Σοφία, σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επιβίωσε ως τις μέρες μας και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η εικονική περιήγηση ξεκινά με την κατασκευή του μεγάλου ναού μετά την καταστροφή της παλαιότερης βασιλικής της Αγίας Σοφίας, κατά τη Στάση του Νίκα, το 532 μ.Χ. Ο Ιουστινιανός αναθέτει τη μελέτη και την κατασκευή στους αρχιτέκτονες και μαθηματικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο. Παρακολουθούμε το σχεδιασμό και τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και τις κατασκευαστικές λύσεις που δόθηκαν.

Ένα πέρασμα από την περίοδο της Εικονομαχίας, και η περιήγηση συνεχίζεται με την παρουσίαση των περίφημων ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας με αποκορύφωμα το ψηφιδωτό της Δέησης. Η Αγία Σοφία υπέστη πολλά δεινά από τους σταυροφόρους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1024 μ.Χ. Τα δεινά αυτά λήγουν το 1261 μ.Χ., όταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος ανακαταλαμβάνει την Πόλη.

Η μαγεία αρχίζει και… δεν τελειώνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Για πληροφορίες σχετικά με τις μέρες και τις ώρες προβολής: tholos254.gr