17 Δεκέμβριος 2015, 20:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2015, 19:15

Παραπέμπεται εκ νέου σε δίκη η Κριστίν Λαγκάρντ

  • Λαγκάρντ: Δεν είναι εφικτά πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια
    (Φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Δικαστήριο της Γαλλίας εξέδωσε εντολή να παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το ρόλο της στην συμφωνία παραχώρησης από το κράτος, αποζημίωσης ύψους 404 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République), το ειδικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία και μη, για εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, δεν έκανε κάποιο σχόλιο μέχρι τώρα για την απόφαση, στην οποία αναφέρθηκαν ο τηλεοπτικός σταθμός i>Télé και ο ιστότοπος Mediapart.

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, ο Ιβ Ρεπικέ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση αυτή μιλώντας στον i>Télé και πρόσθεσε ότι θα συμβουλεύσει την πελάτισσά του να ασκήσει έφεση. «Είναι ακατανόητο. Θα προτείνω στην κυρία Λαγκάρντ να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής». Πράγματι η Λαγκάρντ λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας ήταν μάλλον απροσδόκητη, καθώς κορυφαίος Γάλλος εισαγγελέας είχε εισηγηθεί τον Σεπτέμβριο, να διακοπεί η έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ για αμέλεια, όσον αφορά την υπόθεση Ταπί.

Η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών όταν είχε αποφασιστεί η καταβολή της αποζημίωσης στον Ταπί για την υπόθεση της εξαγοράς της Adidas.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «θα ήθελε να επαναβεβαιώσει πως ενήργησε προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους και συμμορφούμενη πλήρως με τον νόμο», ενώ «συμφωνεί με την άποψη του εισαγγελέα ότι δεν υφίσταται καμιά βάση για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της». Πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση και θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς θεσμού του οποίου ηγείται για την εξέλιξη.

Ακολούθως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι συνεχίζει να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη του» το πρόσωπο της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2011, διώκεται για «αμέλεια» στην υπόθεση διαμεσολάβησης στην οποία η ίδια έλαβε την τελική απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης στον Ταπί ο οποίος κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε από μια κρατική τράπεζα, την Crédit Lyonnais.