17 Δεκέμβριος 2015, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2015, 14:26

Νέα «μάχη» πΓΔΜ-Σερβίας για την επίμαχη πινακίδα σε αυτοκινητόδρομο

  • Νέα «μάχη» πΓΔΜ-Σερβίας για την επίμαχη πινακίδα σε αυτοκινητόδρομο
    Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της διαμάχης πΓΔΜ-Σερβίας για την πινακίδα στον αυτοκινητόδρομο Ε-75, παίχτηκε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες οι πρόεδροι των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.  

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι ο συνομιλητής του Γκιόργκι Ιβάνοφ του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των Σκοπίων για την πινακίδα που αναρτήθηκε στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στη νότια Σερβία, όπου το γειτονικό κράτος αναγράφεται ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στην επισήμανση αυτή του Ιβάνοφ, ο Τ. Νίκολιτς τον παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντάς του ότι το όνομα πΓΔΜ χρησιμοποιείται επίσημα από την ΕΕ.

Πρόσθεσε δε, ότι «από τον διεθνή αυτοκινητόδρομο Ε-75 διέρχονται πολίτες της ΕΕ και πρέπει να γνωρίζουν σε ποια χώρα εισέρχονται».

Ο πρόεδρος της Σερβίας υπενθύμισε επίσης στον Γ. Ιβάνοφ ότι τα Σκόπια δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Βελιγραδίου το 2008 να μην αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της ένταξης του στην UNESCO. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν προτίθεται η Σερβία να ανακαλέσει την απόφαση του 1998 για την αναγνώριση της πΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Τ. Νίκολιτς απάντησε αρνητικά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Σερβίας είχε λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση (με τον ομόλογό του της πΓΔΜ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) σχετικά με το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε, η Σερβία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 6.000 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αρκεί να βοηθήσει οικονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας.