16 Δεκέμβριος 2015, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2015, 18:58

Θεσσαλονίκη: Κηδεύεται την Πέμπτη ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος

  • Θεσσαλονίκη: Κηδεύεται την Πέμπτη ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος

Το μεσημέρι της Πέμπτης στις 12:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος πρωτοπρεσβυτέρου Δημήτριου Βακάρου στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στον οποίο διακόνησε επί σειρά ετών.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής Θείας λειτουργίας η σορός του θα βρίσκεται εντός του ναού για τον τελευταίο ασπασμό από συγγενείς και γνωστούς.

Ο πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος εκοιμήθη την Τρίτη, ήταν από τους πιο γνωστούς ιερείς της πόλης και με εφόδια τις καλές σπουδές του και την εξαιρετική θεολογική του κατάρτιση είχε πλούσια ιερατική και κοινωνική προσφορά.

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1937 στο Βρυσοχώρι Ζαγορίου Ιωαννίνων. Το 1963 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου - Παναγούδας Θεσσαλονίκης, όπου και τοποθετήθηκε ως εφημέριος. Το 1969 έφυγε για σπουδές στην Αμερική και όταν επέστρεψε τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Στο βιογραφικό του, σημειώνεται ότι ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος ήταν πτυχιούχος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., του General Theological (Master's Degree στη Θεολογία) της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., του Ινστιτούτου Θεραπευτικής και Κοινωνικής Παιδαγωγικής του Ψ.Κ.Β.Ε., του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στη βυζαντινή μουσική και διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1966-1968), στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα των Η.Π.Α. στη Φιλοσοφία (1970-1972), στο General Theological Seminary της Νέας Υόρκης στη Λειτουργική Θεολογία και Ομιλητική (1972-1974). Υπηρέτησε ως καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (1976-1978), διετέλεσε διευθυντής αναγνωρισμένων ελληνορθόδοξων σχολείων της Αμερικής (1970-1976) και από το 1990 μέχρι 30 Ιουνίου 2005 διετέλεσε διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε επί μακρόν στη θέση του προεδρεύοντος του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και από το 1978 ο μακαριστός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β' τον τοποθέτησε στη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Μ.Θ., στη θέση του αρχισυντάκτη του περιοδικού της μητρόπολης «Γρηγόριος ο Παλαμάς» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και στη θέση του διευθυντή της Σχολής Γονέων και Κηδεμόνων της Ι.Μ.Θ., θέσεις τις οποίες κατείχε μέχρι την 1ην Ιουνίου 2001. Συνέγραψε βιβλία, μελέτες και άρθρα που δημοσιεύτηκαν αυτοτελώς, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και της Αμερικής.