16 Δεκέμβριος 2015, 15:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2015, 15:49

Διφορούμενη δήλωση Γκρούεφσκι για το όνομα των Σκοπίων

  • Παραιτήθηκε ο Νίκολα Γκρούεφσκι από πρόεδρος του VMRO-DPMNE στην πΓΔΜ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφκσι στο θέμα της ονομασίας. Μετά από μια σειρά προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών, μιλώντας στον Guardian, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ, εφόσον βρεθεί λύση με την Ελλάδα.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα, εξήγησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την οποία στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα.

«Πρέπει να ξαναρχίσουμε το διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Και όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστή ή όχι», υποστήριξε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Το ερώτημα βέβαια είναι εάν πρόκειται για διπλωματική ντρίπλα των Σκοπιανών ή πάμε για λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, που θα περιέχει και το «Μακεδονία» με κάποιον τρόπο όπως πιέζουν Αμερική και Γερμανία. Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά άλλο νόημα η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ποπόσκι με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα αύριο το πρωί.