19 Δεκέμβριος 2015, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2015, 17:23

Τα τσιορντάνια στα Σούρμενα του Πόντου (φωτο)

  • Τα τσιορντάνια στα Σούρμενα του Πόντου (φωτο)
  • Τα τσιορντάνια στα Σούρμενα του Πόντου (φωτο)

Tα νέα και πάλι από τα Σούρμενα... Τη φορά αυτή με φωτογραφίες από τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα από τα τσιορτάνια.

Τι είναι τα τσιορτάνια; Οι νοικοκυρές αφού βγάλουν το βούτυρο πήζοντας το γάλα, στη συνέχεια, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία, παρασκευάζουν το μυντζίν, που δεν είναι άλλο από την μυτζήθρα. Για τις εποχές που τα γάλατα είναι λιγοστά και οι ανάγκες σε θερμίδες μεγάλες, κάνουν κολόθια με τη μυτζήθρα και τα ξεραίνουν· αυτά ωριμάζουν και γίνονται τα τσιορτάνια.

Τα τσιορτάνια, λοιπόν, είναι αποξηραμένη και ωριμασμένη μυτζήθρα, την οποία χρησιμοποιούν ως τριμμένο τυρί στα μακαρόνια, αλλά και στην παρασκευή άλλων φαγητών, όπως το φούστορον, η τυροκλωστή, όταν δεν υπάρχει άλλο τυρί, κτλ.