16 Δεκέμβριος 2015, 16:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2015, 15:57

Οι Έλληνες της Μόσχας απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της «Ελληνικής Επιχείρησης»

  • Οι Έλληνες της Μόσχας απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της «Ελληνικής Επιχείρησης»
    Το μνημείο «Πέτρα του Σολοβέτσκ» στην πλατεία Λιουμπγιάνσκαγια

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Στις 15 Δεκεμβρίου 2015, οι Έλληνες της Μόσχας συγκεντρώθηκαν στο μνημείο «Πέτρα του Σολοβέτσκ» στην πλατεία Λιουμπγιάνσκαγια, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης που έχασαν τη ζωή τους τις δεκαετίες ’30 και ‘40. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων της Μόσχας, της ελληνικής λέσχης «Ρωμιοσύνη» και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, οι οποίοι αποφάσισαν να τιμούν αυτή τη μέρα κάθε χρόνο.

Η εκδήλωση έγινε στη μνήμη των αδικοχαμένων της τραγικής «Ελληνικής Επιχείρησης», που είχε οργανωθεί από το σταλινικό καθεστώς.

Όσοι βρέθηκαν εκεί, μοιράστηκαν τις προσωπικές, οικογενειακές τραγωδίες που βίωσαν και που συντελέστηκαν την εποχή των σταλινικών διώξεων. Οι διώξεις αυτές δεν περιλάμβαναν μόνο τους Έλληνες αλλά και άλλους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης· όμως, η ελληνική επιχείρηση βάσει των αριθμών των θυμάτων παραμένει η πιο αιματηρή.


Από την εκδήλωση στη Μόσχα

Το μνημείο για τα θύματα της σοβιετικής καταπίεσης «Πέτρα του Σολοβέτσκ» στήθηκε στην πλατεία απέναντι από το κτήριο που στέγαζε παλαιότερα το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων (Ν.Κ.Β.Ντ.). Ο συγκεκριμένος τόπος επιλέχτηκε γιατί σε αυτό το κτήριο είχαν υπογραφεί οι μαζικές συλλήψεις των Ελλήνων που κατηγορήθηκαν σκόπιμα για προδοσία και αντι-κομμουνισμό. Τα εγκαίνια του μνημείου έγιναν στις 30 Οκτωβρίου 1990.