16 Δεκέμβριος 2015, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2015, 09:25

8 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο πρέπει να βρει η κυβέρνηση

  • 8 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο πρέπει να βρει η κυβέρνηση

Μαύρη τρύπα 8 δισ. δείχνουν τα στοιχεία 11μήνου που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά προκύπτει ότι τα έσοδα ανήλθαν στα 44,945 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς ανέρχεται στα 53,091 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα να τρέχουν τώρα για να μαζέψουν έσοδα 8,146 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους προκειμένου να κλείσει στο επιθυμητό επίπεδο ο προϋπολογισμός του 2015. 

Η διαφορά των 8,146 δισ. ευρώ, δεν θα καλυφθεί αποκλειστικά από φόρους καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με την είσπραξη 1,867 δισ. ευρώ από τη μεταφορά αποδόσεων.

Συγκεκριμένα από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs).

Ακόμη και αν αφαιρεθεί το 1,867 δισ. ευρώ όμως, ο Δεκέμβριος θα είναι ένας βαρύς από την άποψη των φορολογικών εσόδων μήνας καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν τα τέλη κυκλοφορίας, μια ακόμη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα κέρδη του 2016 αλλά και προσαυξημένη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αύξησης του επιτοκίου.

Στην πραγματικότητα, τα έσοδα δεν θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καθώς υπάρχει και η επέκταση του οικονομικού έτους μέχρι τον Φεβρουάριο προκειμένου να συγκεντρωθούν κατά κύριο λόγο τα ποσά από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.