15 Δεκέμβριος 2015, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2015, 22:22

Με 153 «ναι» στη Βουλή ξεκλειδώνει και το 1 δισ.

  • Με 153 «ναι» στη Βουλή ξεκλειδώνει και το 1 δισ.
    Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος ψηφίζει για τα προαπαιτούμενα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Χωρίς καμία απώλεια πέρασε ακόμη μια δύσκολη ψηφοφορία η κυβέρνηση, αυτή τη φορά για τα δεύτερα προαπαιτούμενα που θα ανάψουν το πράσινο φως για το ένα δισ. ευρώ.

Στην ψηφοφορία στη Βουλή κανένας βουλευτής της πλειοψηφίας δεν διαφοροποιήθηκε. Ειδικότερα, σε σύνολο 291 παρόντων 153 υπερψήφισαν, «όχι» είπαν 138 βουλευτές, ενώ απουσίασαν εννιά.

Ως εκ τούτου, πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου «κοιτούν» προς το ασφαλιστικό αλλά και το αγροτικό, δύο ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να δοκιμάσουν την εύθραυστη πλειοψηφία των 153, αλλά από τον Γενάρη όταν και θα κατατεθούν. Ενδεικτικό, πάντως, της κατάστασης που επικρατούσε στη Βουλή είναι ότι ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν τον λόγο και τα κάστανα από τη φωτιά αναγκάστηκαν να τα βγάλουν οι υπουργοί.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.

Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).

Για μια ακόμη φορά, οι κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρωταγωνίστησαν στην Ολομέλεια. Τον λόγο έλαβαν και τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί, (όχι όμως ο πρωθυπουργός ΑΛέξης Τσίπρας) οι οποίοι σύσσωμοι εξαπέλυσαν τα πυρά τους προς την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι  έκανε τις κόκκινες γραμμές κόκκινα χαλιά. Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι σε λίγο η κυβέρνηση δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί, ενώ ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βολεύει τα δικά της παιδιά.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επέμεινε στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί για να μην έχει το τέλος του Σαμαρά και του Βενιζέλου.