15 Δεκέμβριος 2015, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2015, 21:29

ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)

 • Γιάννης Κουρτίδης: Ένας ζωντανός θρύλος που λέει όχι στη μοντερνοποίηση της παράδοσης (φωτο, βίντεο)
  Ο Γιάννης Κουρτίδης ξεσηκώνει τον κόσμο σε εκδήλωση των Ποντίων στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
 • ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)
  Από αριστερά: Αντώνης Αντωνιάδης, Αλέξανδρος Εφραιμίδης, Χρήστος Λαχανάς
 • ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)
  Μέχρι τις 7:30 το πρωί κράτησε το γλέντι της ΕΠΟΝΑ!
 • ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)
  Στην πρόσκληση της ΕΠΟΝΑ ανταποκρίθηκαν –μεταξύ άλλων– οι Λευτέρης Καμενίδης και Δημήτρης Κοσμίδης που έπαιξαν λύρα, ο Πέτρος Κοπαλίδης που έπαιξε νταούλι και ο Κώστας Φουλίδης που έπαιξε πλήκτρα
 • ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)
  Και τρομαχτόν τίκ’ στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου
 • Κότσαρι στο «Αντάμωμαν 2015» της ΕΠΟΝΑ. Δείτε το βίντεο.
 • ΕΠΟΝΑ: 10 χρόνια ζωής – Eγγύηση ότι τα καλύτερα έρχονται (βίντεο-φωτο)
  Αέρα Ηπείρου έφεραν οι Πόντιοι της Ανατολής Ιωαννίνων που ταξίδεψαν ειδικά για την εκδήλωση της ΕΠΟΝΑ

Η πρόσκληση για το «Αντάμωμαν 2015» της ΕΠΟΝΑ έγραφε ώρα προσέλευσης 21:00. Μία ώρα αργότερα, η προσέλευση στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου Περιστερίου ήταν περιορισμένη. Η δημοσιογραφική ομάδα του pontos-news.gr, γνωρίζοντας πόσο πολύ είχαν δουλέψει τα μέλη της ΕΠΟΝΑ για την εκδήλωση, ότι έρχονταν άνθρωποι ακόμα και από το εξωτερικό και πως μέρος των εσόδων του χορού θα δίνονταν στην οικογένεια της μικρής Μαρίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, νιώσαμε άβολα.

Βλέπετε, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα ακολουθούσε! Λίγο αργότερα, και σε χρόνο dt, ο τεράστιος χώρος γέμισε. Τα μέλη της ΕΠΟΝΑ που φρόντιζαν τους προσκεκλημένους δεν προλάβαιναν να δίνουν προσκλήσεις και να συνοδεύουν τον κόσμο στα τραπέζια.

Απολογισμός; Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έδωσαν το παρών στη γιορτή για τα 10 χρόνια της ΕΠΟΝΑ!

Και δεν ήταν μόνο από την Αττική. Ήρθαν Πόντιοι –μεταξύ άλλων– από τη Λαμία, τα Γιάννενα, τη Γερμανία και τη Σουηδία.


Το «μαγικό» χαρτάκι που εξασφάλισε την είσοδο στο επετειακό γλέντι

Οι καλλιτέχνες και το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει για να διασκεδάσουν τον κόσμο, όπως είχε υποσχεθεί η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, δεν επέτρεψαν σε κανέναν να μείνει στη θέση του.

Τη βραδιά άνοιξε ο τραγουδιστής Μίλτος Κυριλλίδης που καλωσόρισε τον κόσμο, και λίγο μετά μαζί με τον Μπάμπη Καστρινόπουλο είπαν το πρώτο από τα επιτραπέζια τραγούδια. Ο θρύλος Γιάννης Κουρτίδης απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά υποδέχθηκε ο κόσμος και τους νεότερους καλλιτέχνες Γιώργο Ιωαννίδη και Πόλυ Εφραιμίδη, ο οποίος έπαιξε και λύρα.


Έτσι ξεκίνησε το αντάμωμα της ΕΠΟΝΑ

Οι λυράρηδες Γιάννης Σανίδης, Δημήτρης Κοσμίδης και Λευτέρης Καμενίδης μαζί με τους Νίκο Χατζηδαυιτίδη, Χρήστο Μαυρίδη, Πέτρο Κοπαλίδη που έπαιζαν νταούλι, τον Τάκη Σεβαστόπουλο στο κλαρίνο, τον Χριστόφορο Κοσμίδη στο αγγείον, τον Κώστα Φουλίδη στα πλήκτρα και τον Νίκο Πηλίδη στον ήχο έβαλαν φωτιά στη νύχτα.


Ο Δημήτρης Καρασαββίδης επί σκηνής

Εκτός προγράμματος εμφανίστηκε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝΑ αλλά και σπουδαίος Πόντιος τραγουδιστής και λυράρης, ο Δημήτρης Καρασαββίδης, ο οποίος χειροκροτήθηκε διπλά: αφενός γιατί έχει συμβάλει στη δημιουργία της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, αφετέρου γιατί έχει εξελιχθεί στον καλλιτέχνη που είναι σήμερα.

Αρκούσε μια δοξαριά, ένα χτύπημα στο νταούλι, μία νότα από τα πλήκτρα, και από κάθε γωνιά του εκθεσιακού κέντρου Περιστερίου έτρεχαν στην πίστα νέα αγόρια και κορίτσια, αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Όπως μάθαμε, περισσότερα από 400 άτομα είναι μέλη χορευτικών συλλόγων και γνωρίζουν πολλά από τα μυστικά της πλούσιας ποντιακής χορευτικής παράδοσης.


Ακόμα και οι... Μωμόγεροι έκαναν ένα πέρασμα από το Περιστέρι

Στο γλέντι, που κράτησε μέχρι τις 07:30 το πρωί, όταν δηλαδή οι καλλιτέχνες έκλεισαν τα μικρόφωνα και άφησαν κάτω τη λύρα και το νταούλι, χόρεψαν σχεδόν τα πάντα. Τίκ’ μονό, τίκ’ διπλό, τίκ’ τρομαχτόν, τίκ’ Τόγιας, τίκ’ Μπάλτζανας, έταιρε, καλόν κορίτσ’, σερανίτσα, λετσίνα, κότσαρι, τρυγόνα Ματσούκας, τρυγόνα Τραπεζούντας, τάσ’, καρσιλαμά, ομάλ’ απλόν, σαμσών, διπάτ’, το χορό των Μωμόγερων και ατσαπάτ’ σέρρα είναι μόνο μερικοί από τους χορούς που είδαμε από την ποντιακή νεολαία και τους προσκεκλημένους.

Ανάμεσα σε εκείνους που δεν σταμάτησαν να χορεύουν ήταν και ο Θεόδωρος Μουρατίδης, ένας λεβέντης παππούς από το Περιστέρι που το λέει η καρδιά του.

Δεν σταματήσαμε να τον φωτογραφίζουμε και να τον τραβάμε βίντεο. Παρόλο που μας είπαν ότι ο μπαρμπα-Θόδωρος θα χορεύει μέχρι το πρωί, εμείς λέγαμε μεταξύ μας «δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα κουραστεί». Πάντως όταν εμείς φεύγαμε τα ξημερώματα, εκείνος ακόμα χόρευε...


Ο μπαρμπα-Θόδωρος δεν σταμάτησε να χορεύει όλο το βράδυ

Κάτι που μας άρεσε στο Αντάμωμαν της ΕΠΟΝΑ ήταν πως ελάχιστα μίλησαν αυτοί που αποκαλούμε «επίσημοι», όχι γιατί δεν τους άφησαν αλλά γιατί και οι ίδιοι ήθελαν να διασκεδάσουν.

Ανάμεσά τους ο αντιδήμαρχος Περιστερίου Σάκης Ζορπίδης, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Γιώργος Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Θανάσης Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Νίκος Κοπαλάς, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γρηγόρης Κεσαπίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, και πολλοί άλλοι.


Οι «επίσημοι» άφησαν τις ομιλίες και προτίμησαν το τίκ'!

Επιλέξαμε να σταθούμε στην ομιλία της πρώτης προέδρου της ΕΠΟΝΑ, της Μαρίας Χατζηελευθερίου, η οποία αφού αναφέρθηκε στο πώς δημιουργήθηκε η Νεολαία και το πόσο παθιάστηκαν τα παιδιά με το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, κάλεσε τα ιδρυτικά μέλη που ήταν εκεί να φωτογραφηθούν όλοι μαζί. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική και ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα.

Το «Αντάμωμαν 2015» ξεπέρασε κάθε προσδοκία...

...Όπως κι η ΕΠΟΝΑ αυτά τα 10 χρόνια, που δίνει τον δικό της αγώνα με ένα και μόνο στόχο: να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από όλο τον πλανήτη και κυρίως τον ίδιο το θύτη, την Τουρκία, διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εκτέλεσε εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους.

Και του χρόνου!

Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης - Γεωργία Βορύλλα. Βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ12
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2015
21:00
Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής σας καλεί στον ετήσιο χορό της και ταυτόχρονα σε μια ιστορική...