15 Δεκέμβριος 2015, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2015, 14:15

Στη Fraport-Slentel τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

  • Στη Fraport-Slentel τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
    Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης κατά την πρώτη φάση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με τις υπογραφές του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα και των στελεχών της κοινοπραξίας Fraport-Slentel δρ Στέφαν Σούλτε και Δημήτρη Κοπελούζου οριστικοποιήθηκε η παραχώρηση της εκμετάλλευσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή των συμβάσεων από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων χαρακτήρισε την υπογραφή των συμβάσεων ένα περαιτέρω βήμα ενίσχυσης της θέσης της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fraport, δρ Στέφαν Σούλτε, αφού ευχαρίστησε το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε την υπογραφή των συμβάσεων ορόσημο.

Ο επικεφαλής πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, έκανε λόγο για συμφωνία-βάση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Η σύμπραξη των δύο εταιρειών», πρόσθεσε, «αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή υποστήριξη του τουρισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας και οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Η συμφωνία αφορά την υπογραφή δύο συμβάσεων παραχώρησης, μία για κάθε ομάδα αεροδρομίων (Α και Β), όπως αυτές ορίστηκαν κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Πάντως, παρά την υπογραφή τους οι συμβάσεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί καθώς απαιτείται:

  • Έγκριση της κάθε σύμβασης παραχώρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Κύρωση της κάθε σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή των Ελλήνων.
  • Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που θα επικυρώνουν τα ΕΣΧΑΔΑ ανάπτυξης των αεροδρομίων.
  • Παράδοση αεροδρομίων από την ΥΠΑ στον προτιμητέο επενδυτή, και ταυτόχρονα ικανοποίηση σειράς προϋποθέσεων από τον παραχωρησιούχο, όπως ενδεικτικά η παράδοση διαφόρων εγγυητικών επιστολών σε Δημόσιο/ΤΑΙΠΕΔ.
  • Πληρωμή του εφάπαξ τιμήματος (1,23 δισ. ευρώ).
  • Έναρξη ισχύος της Σύμβασης Παραχώρησης. Τα δύο τελευταία βήματα αναμένεται να υλοποιηθούν μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του επόμενου έτους και αφού έχει παρέλθει η περίοδος υψηλής τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.