15 Δεκέμβριος 2015, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2015, 12:12

«Γλυκό» το φως του Πόντου το χειμώνα

  • «Γλυκό» το φως του Πόντου το χειμώνα

Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, τα χωριά στον Πόντο αποκτούσαν ένα άλλο... φως. Και μάλιστα τη νύχτα.

Ακόμα και την εποχή που δεν υπήρχε ηλεκτρικό, τα χωριά φωτίζονταν τις νύχτες. Κι αυτό γιατί οι οικοκυρές άναβαν φωτιές για να βράσουν τα πετιμέζια τους, που αποτελούσαν την κύρια πηγή ενέργειας τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.

Η συνήθεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που μας έστειλε φίλος από τα Σούρμενα Τραπεζούντας.

Το πετιμέζι γίνεται από μούστο σταφυλιών αλλά και από άλλα φρούτα που ευδοκιμούν στον Πόντο, όπως μώρια, μήλα και απίδια. Αφού βράσει περίπου δυο 24ωρα, συσκευάζεται σε δοχεία και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες αλλά και ολόκληρο το χρόνο.