14 Δεκέμβριος 2015, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2015, 18:17

Το Ιράκ έδειξε τα δόντια του στην Τουρκία – Αναδίπλωση της Άγκυρας

  • Το Ιράκ έδειξε τα δόντια του στην Τουρκία – Αναδίπλωση της Άγκυρας
    Φωτογραφία από την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων την οποία ανέβασε στο Twitter o δημοσιογράφος Barzan Sadiq
  • Το Ιράκ έδειξε τα δόντια του στην Τουρκία – Αναδίπλωση της Άγκυρας
    Φωτογραφία από την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων την οποία ανέβασε στο Twitter o δημοσιογράφος Barzan Sadiq

Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που δημιουργήθηκε με τη Βαγδάτη, η Τουρκία απέσυρε σήμερα 12 οχήματα και 200 στρατιώτες από την περιοχή Μπασίκα της Μουσούλης. Το τουρκικό αυτό απόσπασμα που είχε αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ, μετακινήθηκε βορειότερα σε περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν.

Η τουρκική αναδίπλωση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ιράκ ότι πρόκειται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει εντολή προκειμένου να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από το έδαφός του.

Η διπλωματική αναδίπλωση της Τουρκίας αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τον τρόπο με τον οποία, δεκαετίες τώρα, οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται τη στήριξη που τους παρέχουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ο εβραϊκός παράγοντας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Από τη στιγμή που μια διαλυμένη χώρα, όπως το Ιράκ, διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία και την εγκατάσταση τουρκικών δυνάμεων (και παρά τους λεονταρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε»), η φάλαγγα των 12 οχημάτων υποχώρησε προς τα κουρδικά εδάφη.

Στις 10 Δεκεμβρίου, πριν αποσταλεί η επιστολή στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση του Ιράκ, είχαν επισκεφθεί τη Βαγδάτη, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αμπάντι και τον υπουργό Εξωτερικών Τζαφέρι, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.