14 Δεκέμβριος 2015, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2016, 13:34

Οι «Έλληνες απ’ αλλού», οι Πόντιοι, πρωταγωνιστές στον «Ορίζοντα» του Σωτήρη Δανέζη (βίντεο)

  • Οι «Έλληνες απ’ αλλού», οι Πόντιοι, πρωταγωνιστές στον «Ορίζοντα» του Σωτήρη Δανέζη (βίντεο)
    Το μνημείο της Πόντιας Μάνας, στην πλ. Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: «Ορίζοντας», Mega)

Με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, και έχοντας στο επίκεντρο το ερώτημα «Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση», η εκπομπή «Ορίζοντας» του Σωτήρη Δανέζη μίλησε για τους Πόντιους σε πρώτο πρόσωπο. Τίτλος του επεισοδίου που προβλήθηκε από το Mega είναι «Έλληνες απ’ αλλού».

Το βράδυ της Κυριακής η… Ιστορία βγήκε από τη μικρή οθόνη και μπήκε στα σαλόνια όλης της Ελλάδας.

Γιατί μπορεί αυτό που «καίει» στην παρούσα φάση τον οργανωμένο ποντιακό χώρο να είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει το ζήτημα της Γενοκτονίας, ωστόσο πόσοι μη Πόντιοι ξέρουν πού πέφτει ο Πόντος; Γι’ αυτόν το λόγο η δημοσιογραφική ομάδα του «Ορίζοντα» επέλεξε να αναδείξει και τα ιστορικά στοιχεία αλλά και μαρτυρίες που έχουν «παραδοθεί» σε ανθρώπους τού σήμερα από εκείνους που βίωσαν στο πετσί τους τον πόνο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του «Ορίζοντα»

Στο ντοκιμαντέρ η ποιήτρια Παρθενόπη Τσακμακίδου-Κωτίδου περιγράφει με τον δικό της τρόπο τη σφαγή των νηπίων της Σάντας, ο συγγραφέας και ιστορικός Χαράλαμπος Τσιρκινίδης δακρύζει όταν διαβάζει τις μαρτυρίες της μάνας του που ο ίδιος έβαλε στο χαρτί, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, Χαράλαμπος Αποστολίδης, δηλώνει κατηγορηματικά: «Έθνος και λαός χωρίς ρίζες και εθνική ιστορική μνήμη είναι κούτσουρο για το τζάκι».

Στην ελληνική τηλεόραση είχε χρόνια να γίνει ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από την εμφάνιση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στο προσκήνιο μέχρι τα αμελέ ταμπουρού, τα γνωστά και ως «ανοιχτά Άουσβιτς», η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσω των αφηγήσεων. Γι’ αυτό και όταν ο Σωτήρης Δανέζης θέτει το ερώτημα «Εθνοκάθαρση ή Γενοκτονία», η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι ότι για τους Πόντιους οποιαδήποτε συζήτηση ισοδυναμεί με γενοκτονία της μνήμης. Οι δε «πρωταγωνιστές» της εκπομπής του απαντούν στον Νίκο Φίλη ότι η θέση του του απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια δήλωση, και με σαφήνεια απαιτούν μια συγγνώμη και τη δικαίωση από τον θύτη, την Τουρκία.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε υλικό από το αρχείο του pontos-news.gr (το site μας αναφέρεται και στις ευχαριστίες στους τίτλους τέλους).