13 Δεκέμβριος 2015, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2015, 18:53

Φύλαξη των συνόρων της ΕΕ από την Frontex προτείνει το Βερολίνο

  • Φύλαξη των συνόρων της ΕΕ από την Frontex προτείνει το Βερολίνο
    (Φωτ.: EPA/Kay Nietfeld)

Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Υπογραμμίζει ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία η FRONTEX θα επιτρέπεται να αναλαμβάνει τη φύλαξη σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί ακόμη για τις αντοχές, μακροπρόθεσμα, της Συνθήκης Σένγκεν, αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.

Μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί αναγκαία την αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ επανέλαβε ότι η φύλαξη των συνόρων μίας χώρας από την Frontex μπορεί να πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εγχώριων αρχών.

Ακόμη, κάνει ακόμη λόγο για «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρεμπόδιση της εξόδου προς την ΕΕ από την Τουρκία.