13 Δεκέμβριος 2015, 16:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2015, 16:13

Μήνυμα Παυλόπουλου από τα Καλάβρυτα στην 72η επέτειο του Ολοκαυτώματος

  •  Μήνυμα Παυλόπουλου από τα Καλάβρυτα στην 72η επέτειο του Ολοκαυτώματος

Για άλλη μια φορά (σήμερα από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς το δήμαρχο των Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, στην τελετή που έγινε στο αρχοντικό της Παλαιολογίνας, όπου ο Π. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαβρύτων, είπε μεταξύ άλλων:  «τα δικαιώματα των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι αποστολή, η οποία υπηρετεί όχι μόνον τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων, αλλά και την έννομη τάξη και τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, και της ίδιας της Γερμανίας».

Μιλώντας παρουσία του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, επισήμανε πως αποτελεί ιστορική διαπίστωση που και η ίδια η Γερμανία συνομολογεί πλέον –και αυτό την τιμά ως εύγλωττο δείγμα συγγνώμης– ότι στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσα από βάρβαρη σφαγή κι ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, τόνισε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Πρόσθεσε ακόμη: «Ειδικώς, ως προς τις ως άνω αποζημιώσεις, οι σχετικές απαιτήσεις αφενός δεν έχουν παραγραφεί. Και, αφετέρου, βρίσκουν στέρεο έρεισμα, σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907».